Nyuszikaja

Ételek, receptek, kísérletek, tanulás.

Almás-diós sütemény 2010. október 31.

Filed under: Édességek — szaboagi @ 10:24
Tags: ,
Eredeti kép a GoodFood-on

Eredeti kép a GoodFood-on

 

Almás-diós sütemény

A képen (mmint az enyémen) sajnos nem látszik, mennyire finom ez a sütemény. A BBC Good Food-on olvastam, tökéletes volt minden szempontból: szállítható, őszi, finom, szaftos. Friss szombathelyi dióból és almából. Ma készül a második adag, kis birsalmával, ebből ugyanis csak az egészségügyi kóstolást tudtuk elvégezni, lévén, hogy ajándékba ment. Eredetileg még egy karamellás, diós “topping” is került volna rá, de olyan finom íze volt anélkül, hogy nem éreztem szükségét.

Hozzávalók:

  • 175 g puha vaj és egy kicsi a forma kikenéséhez
  • 175 g barna cukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2  tojás
  • 225 g “self-raising flour”, vagy ugyanennyi sima liszthez úgy 1,5-2 tk sütőpor
  • 0,5 tk fahéj
  • 4 jókora tk görög joghurt
  • 2 átlagos méretű alma
  • 1 ek citromlé
  • 50 g dió, durvára aprítva

“Máz”:

  • 50 g tejkaramella
  • 2 tk tejszín
  • 1 ek durvára vágott dió
  1. Az almát kisebb kockákra aprítjuk, és megöntözzük citromlével, félretesszük.
  2. Sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, légkeverésen 140 °C.
  3. A vajat a cukorral habosra keverjük, a vaníliával, majd a tojásokat egyesével hozzáadjuk. *
  4. Belekeverjük a joghurtot.
  5. A liszthez tesszük a sütőport és a fahéjat.
  6. A nedves tálba keverjük a lisztet, majd hozzáadjuk az almát, végül a diót.
  7. Én “loaf” formában sütöttem (kenyérforma? vagy mi ez magyarul…?), de muffinban is csini lehet, csak akkor kisebbre kell vágni az almát és a diót.  1óra 20-30 perc kellett neki. A formában hűlt.
  8. Ha teljesen kihűlt és valakinek nem lenne elég édes, akkor jöhet a karamellás topping:
  9. A karamellákat kicsomagoljuk :), és a tejszínnel összeolvasztjuk lassan egy lábosban. Szépen óvatosan ráöntjük a süteményre és megszórjuk a dióval.
  10. Azt mondja az eredeti recept, hogy a díszítés előtt nyugodtan le lehet fagyasztani: készüljünk a karácsonyra :)

* Ha valaki erre téved és elolvasná ezt: kérem, mondja már meg valaki, hogy van-e bármi jelentősége annak, hogy a tojásokat keverem ki a cukorral, majd a puha vajat keverem bele, vagy a vajat a cukorral, majd a tojásokat?

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s