Nyuszikaja

Ételek, receptek, kísérletek, tanulás.

Sertésszűz rozmaringos tarhonyával és lecsóval 2010. szeptember 25.

Filed under: Húsok — szaboagi @ 17:00
Tags: ,
Sertésszűz rozmaringos tarhonyával

Sertésszűz rozmaringos tarhonyával

Idén nyár elején jártunk először a Kistücsökben, ahol a fenti névre hallagtó ételhez volt szerencsém.

Akkor az a mondat hangzott el a számból, hogy ha minden hús ilyen lenne, akkor húsevő lennék.

Utána még órák múlva, még Budaörsnél is azt a rozmaringos tarhonyát emlegettem, sűrű nyammogások közepette. És tényleg. Még órákkal később, és a mai napig a számban volt annak az ételnek az íze.

Azóta készültem a reprodukcióra. Volt pár hónapom, és azért akármennyire is finom, valljuk be, nem egy őrülten bonyolult étel az elkészítést illetően, szóval túl sokat agyalni nem kellett, nem úgy, mint az ominózus mousse-tortán.

Hozzávalók (3-4 adag):

kb. 50-60 dkg sertésszűz

só, bors

180 g tarhonya, házi jellegű

1 kisebb hagyma

Egy kb. 10 cm-es rozmaringág

1 ek olaj/vaj

2 ek vaj

A lecsóhoz paprika, paradicsom, hagyma, víz, szükség esetén

  1. Először a tarhonyát tettem fel főni: a hagymát kis olajon megdinszteltem, ebben átforgattam a tarhonyát és felöntöttem kétszeres mennyiségű forró vízzel.  Levettem a hőfokot legkisebbre és kb. 20 perc alatt meg is főtt.
  2. Közben a húst lehártyáztam, sóztam, borsoztam.
  3. Forró edénybe (vastag aljú) öntöttem 1 ek olívaolajat, ezen megkapattam a hús összes oldalát. (Mivel az edényem olyan, hogy a húst addig nem engedi el, amíg szerinte az nincs kész, így volt egy kis küzdelmünk, de én nyertem. )
  4. A húst technikai okokból áttettem egy sütőedénybe, és 100 °C-os sütőben 13 percet sütöttem.
  5. Közben a lecsó is elkészült: a hús után maradt pörcön megfuttattam a hagymát (fél db), hozzátettem 1, azaz 1 paprikát, egy negyed csípős paprikát és egy, azaz egy paradicsomot. Ebből a hatalmas mennyiségből 3 adag lecsó lett, így a főétel mellé.
  6. A húst kivettem a sütőből, pihent pár percet, addig elkészült a tarhonya rozmaringos része: Jó evőkanálnyi vajat felolvasztottam, hozzátettem az egészben hagyott rozmaringleveleket, hogy könnyebb legyen később kivenni, és gyakorlatilag vajban megfőztem a leveket, hogy átvegye az ízét.
  7. Ezt ráöntöttem a tarhonyára (már a levelek nélkül), összeforgattam.

Örömmel jelentem (főképp magam számára öröm :)), hogy majdnem olyan jó lett, mint a Tücsökben :)

A saját kitűzött célt teljesítettem, ami azért nagy szó, mert ezt évente egyszer vallom be. :)

Most pedig sül a célka Chili&vanilia édes-csípős célkaételéhez. Juhúú.

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s