Nyuszikaja

Ételek, receptek, kísérletek, tanulás.

Coq au vin 2010. szeptember 24.

Filed under: Húsok — szaboagi @ 21:47
Tags: ,

Bár ahány könyv, annyi recept, valaki pácolja a borban a csirkét előtte egy éjszakán át (Pl. a Francia bisztrókonyhában Anthony Bourdain, ha jól emlékszem), a Szakácsok könyve éppen ellenkezőleg azt mondja, ne:

“A csirkedarabokat sokszor egy egész éjszakán át pácolják, hogy a hús teljesen átvegye a vörösbor aromáját. Ez a módszer nem kívánt mellékhatásként kiszárítja a húst, és elnyom miden zamatot, amit a szerencsétlen madár nyújtani tudna.”

Bár tudjuk, hogy a Szakácsok könyve néha baromságokat mond, vagy éppen a fordítás vagy a szakmai lektorálás volt pocsék,  de most ez a recept az én hatalmas tudásommal is követhető volt :)

4 főre készült.

Hozzávalók:

Kb. 1.5 kg csirke nyolc darabra vágva (akkor sem történik tragédia, ha mélyhűtőben lapuló combikat teszünk a melle, szárnya, stb. mellé, ami adódik)

55 g vaj

8 kis fej vöröshagyma, vagy inkább 4-5 átlagos méretű, ha kicsik, egészben

100 g nem füstölt szalonna, én kolozsvárit használtam, kisebb darabokra vágva

16 db gomba :) nem több, nem kevesebb :) Egészben, vagy ha nagyok, nagyobb darabokra vágva

2 gerezd fokhagyma

1 ek finomliszt

1 ek passzírozott paradicsom (Én tettem bele egy egész minikonzerves sűrítményt, elnézést kérek)

250 ml vörösbor

1 ek cukor (kihagytam)

500 ml alaplé (nekem talán ha 1 dl kellett bele, éljen az AMC edény :)

Elkészítés:

  1. A vaj felét felolvasztjuk a vastag fenekű edényben. A besózott, borsozott csirkedarabkákat beletesszük és jól körbekérgesítjük.
  2. Adjuk hozzá a hagymát és a szalonnát. 10 perc múlva a gomba is mehet hozzá, és az áttört fokhagyma. Kicsit hagyjuk párolódni. AMC és egyéb metódussal működő edények ilyenkor ügyesen elvégzik a szükséges munkát.
  3. Keverjük a lisztet a léhez, majd 1-2 perc múlva tegyük hozzá a vörösbort és a paradicsomot. Aki szeretne, itt tegye hozzá a cukort is. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá az alaplevet, és újra felforralni.
  4. Kis hőfokon főzzük még addig, még a csirke meg nem puhul. Ez nekem egy fél óra volt, a könyv 50 percet ír.
  5. Ezután kiszedtem egy csinos tálba a húsokat és a zöldségeket.
  6. A maradék levet, ha szükséges, turmixoljuk össze, és a maradék vajat még adjuk hozzá. Az egészet öntsük a husikra.

Polentával adtam. Ízletes :)

Kép nincs, a nagy vendégség közben nem akartam ott komponálni :)

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s