Nyuszikaja

Ételek, receptek, kísérletek, tanulás.

Körtés-mandulás clafoutis 2010. szeptember 15.

Filed under: Édességek — szaboagi @ 21:37
Tags: , ,

körtés clafoutis

A mai nap is valami lélekemelő édességért kiáltott, az ebédre elfogyasztott egyetlen croissant után.

Sajnos a recept forrására nem emlékszem, mert csak egy post-it-re van írva, de immáron második éve ezekkel az arányokkal készítem.

Volt már, hogy tejszín vagy tej helyett egy részét joghurttal helyettesítettem, úgy is finom lett.

Hozzávalók:

6 körte (lehet, hogy nem annyi volt, a lényeg, hogy fedje be a forma alját, én a fodros kerámiát használom erre)

2 tojás és egy tojás sárgjája

3 ek cukor (6 dkg)

3 ek liszt (4.5 dkg)

csipet só

1 vaníliáscukor

2 dl tejszín

1 dl tej

két nagy marék szeletelt mandula (tüskés vagy lapocskás, most ez utóbbi volt itthon)

2 ek rum :) (naná)

vaj a forma kikenéséhez

A tojásokat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, már amennyire képes voltam rá kézzel és idegekkel.

Belekevertem lassan és csomómentesen a csipet sóval elkevert lisztet,

végül hozzáöntöttem a tej+tejszín keverékét.

A körtéket meghámoztam, és feldaraboltam.

(Aki alapos, szép szeletekre vághatja, én nyestem, ahogy tudtam, közel azonos vastagságúra)

A kivajazott formába tettem a gyümölcsöt, meglocsoltam a rummal, megszórtam a mandulával.

Mint utólag kiderült, ennél a lépésnél még elviselt volna egy vékony hintésnyi porcukrot.

Ráöntöttem a tésztát és még egy réteg mandula került a tetejére.

190-200°C-on 35 percet sült.

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s