Nyuszikaja

Ételek, receptek, kísérletek, tanulás.

Nem-mousse torta 2010. szeptember 12.

Filed under: Édességek — szaboagi @ 17:47
Tags: , , ,

Csokiparány tortája volt a cél, egy hétig álmodoztam, agyaltam, hajnalban fejben sütöttem, életem első tortája hogyan is fog megvalósulni.

Na igen, nem vagyok arról híres, hogy az új területeken a könnyű dolgokkal kezdeném.

Nyilván e fenti mondat meg is hozta a maga eredményét, és a megvalósult torta vajmi kevés hasonlóságot mutatott Csenge alkotásával.

1. Piskóta (itt még tartottam magam a forráshoz, na de aztán…)

Hozzávalók:

4 tojás

25 dkg kristálycukr

30 dkg finomliszt

4 ek. cukrozatlan, holland kakaópor, (ennyi nem volt itthon, így picit több liszt ment bele, lehet, nem is kellett volna)

1 csomag sütőpor

200 ml tej

200 ml olaj

Vajaztam, liszteztem a 24 cm-es kapcsos formát.

A tojásokat a cukorral fehéredésig kevertem.

Az olajat összekevertem a tejjel, hozzáöntöttem a tojásos masszához,

végül a száraz anyagokat is hozzákevertem.

Légkeverésen 180°C-on 40 percet sütöttem én is, majd még 5 percet 200°C-on. Nagyon profinak érzetem magam ezektől a kis nüansznyi elemektől, de vannak kétségeim, számított-e az én színvonalamon.:)

Mielőtt bármilyen merényletet elkövettem volna a csodálatos masszív, erős, de mégis szaftos tészta ellen, azért megvártam, míg teljesen kihűl (1-2 óra min.)

2. Málna-réteg

Valamiért meg voltam győződve arról, hogy a málnaréteg is mousse lesz, és azon töprengtem napokig, a két mousse-réteg hogy fogja elviselni a kalapot.

Hozzávalók:

1 csomag mirelit málna (300 g),

1 csomag puncs pudingpor,

50 ml málnaszörp és még vagy kétszer ennyi

2 ek rum

A málnát felolvasztottam, majd átpasszíroztam. A megmaradt húsát félretettem.

Közben a pudingport összekevertem a szörppel (először csak az 50 ml-rel), és gyorsan hozzákevertem a málna préselményéhez.

Na, a bajok itt kezdődtek.

Valamit elronthattam, vagy normális, hogy ilyen lett, nem tudom, de az egésznek olyan állaga lett, mint a karamellnek: sűrű, fényes, ragacsos, szörnyen nyúlós- és ragacsos.

Ezzel nem voltam kibékülve, így a málna húsa mellé még tettem bele jócskán málnaszörpöt és kis rumot, csak a móka kedvéért.

(Igen, ez a szokásos kutyulás, amit műveltem, nem pedig sütés vagy neadjisten cukrászat )

Félretettem.

3. Csokimousse

Na végre, a mousse :)

125 g étcsoki

30 g vaj

1 tk. vaníliaeszencia

2 nagyobb tojás szétválasztva

1 ek kristálycukor

100 ml tejszín (vagy nem :(

A csokit felolvasztottam a vajjal, hagytam kihűlni.

A tojás sárgáját felhabosítottam,

a fehérjét kemény habbá vertem, a végén már a cukorral.

Majd 20 percen keresztül próbáltam életet, de inkább levegőt lehelni a tejszínhabba, aki, úgy döntvén, hogy márpedig az életben nem fog felverődni, keresztülhúztam a habos-krémes torta-álmaimat.

A kényszer nagy úr, a csokit óvatosan összeforgattam a tojáshabokkal és ennyi :)

Ennél a lépésnél következett volna, hogy az egészet még fellazítom a tejszínnel, de ha nem akar, hát nem akar :(

(Soha többet zacskós tejszínt ilyen célra!)

Jöhet a töltés.

Zolika nagyon ügyesen kettévágta a tortát (hagyományőrző módon ez férfifeladat) úgy, hogy a kalap kisebb legyen.

Csakhogy az alsó rész még így is olyan magas volt, hogy végképp feladva a tészta-hab-hab-tészta torta álmát, háromba vágtuk:

tészta

málnakrém

tészta

csokikrém (ezt nagyon óvatosan kellett rátenni, (ha figyelmetlenségemben nem hűtöttem volna keménnyé), mert miközben imádkoztuk rá a tésztára, a málna szökdösött kifelé. De mi nyertünk.

tészta

Az egészre ganache került, a glazúrral nem volt már lelkierőm bajódni:

kb. 30 dkg csokit 2.5 dl tejszínnel forraltam össze.

Nem tudom, ez végül ganache-nak számít-e, de így esett :)

Ennyi máz majdnem kellett is az egész tortához, csak kicsi maradt belőle.

Reklámok
 

2 Responses to “Nem-mousse torta”

  1. […] torta, a híres mousse-torta köszönőviszonyban sem volt az eredetivel, a málnakrém nem krém lett, hanem inkább zselé, […]

  2. […] Azóta készültem a reprodukcióra. Volt pár hónapom, és azért akármennyire is finom, valljuk be, nem egy őrülten bonyolult étel az elkészítést illetően, szóval túl sokat agyalni nem kellett, nem úgy, mint az ominózus mousse-tortán. […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s