Nyuszikaja

Ételek, receptek, kísérletek, tanulás.

A világ legjobb kiflije 2009. február 1.

Filed under: Sós süti,Vendégváró — szaboagi @ 14:18

Ilyen jót én nagyon régen ettem. Csak felsőfokban, és szeritem kötelező minden háztartásban legalább évszakonként egyszer. Vagy hetente. Hmmm…Nyammi

Kép a Grissinis postban a felső kép legtetején.

Stahl Végre otthon-ból az eredeti .

Hozzávalók:

Tésztához:

1 dl tej

5 dkg vaj

2,5 dl víz

25 g élesztő (vagy egy tasak szárított)

1 kávéskanál cukor

50 dkg sima liszt (plusz amennyit felvesz, plusz a nyújtáshoz és a tepsihez )

1 ek só

bors

Töltelékhez:

2-3 gerezd fokhagyma

10 dkg olajbogyó (egy 7 dkg-os üveg volt nálunk és zöld bogyó, elég volt)

20 dkg vaj (helyett 12-15 dkg volt csak, egy sajnálatos baleset következtében, de elég volt)

1 tojás+víz+só a kiflik tetejére

A tejet és a vajt összeolvasztottam, kicsit hűlt, és a vizet is hozzáöntöttem.

5 ek-nyit kivettem belőle, azt a cukorral elkevertem, és ebben futtattam fel az élesztőt.

A lisztet meglanygosítottam, sót, borsot kevertem bele, majd az élesztős lötyit.

Eddig még jó is lett volna, de hozzá kellett önteni még a maradék vajas-vizes tejet.

Ettől nemhogy dagasztható nem lett, de még folyósnak is folyós volt.

Így szegény tészta felvett még vagy 10 dkg lisztet, ekkor is egy nagyon lágy tészta lett belőle.

Ekkor kezdődött az izgalom…

Áttapicskoltam egy kis olajjal, és betettem a hűtőbe, hogy ott keljen meg a sütésig, mert mindenképpen firssen akartam “tálalni”.

Persze ha 4 óra alatt a háromszorosára kelt, egy éjszaka alatt az egész konyhát bekelte volna.

Míg a hűtőben várakozott a turbótészta, a vajat összekevertem a nagyon apróra vágott olajbogyóva és a fokhagymával. Ez is ment a hűtőbe dermedni, de nem keltt volna, mert szeritnem jobb, ha folyósan kenhető lesz.

Mikor már nem lehetett tovább várni a turbókelés miatt, kivettem a hűtőőből, átgyúrtam, vártam kcisit, míg felmelegszik.

Majd egy 30 cm-es kört nyújtottam belőle. Bekentem az olajbogyós vajjal, és 12 cikket vágtam belőle.

A cikkeket a szélesebb végüknél kezdve feltekertem, így lett 12 génkezelt jelleggű gigaóriás kiflike. Ebből kellett volna még félholdat formázni, de a kissé túlkelt tészta úgy döntött, hogy ő nem lesz kifli. Kilisztezett tepsire, és a vizes-sós tojással megkenni.

Nem is vártam vele, mert még kellett volna a duplájára keleszteni, de mentek be sülni 200 fokon olyan 25 percet. Addig a másik adag a hűtőben várakozott.

Ők is 25-30 perc alatt sültek meg.

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s